//

Nye indlæg

Kan man virkelig leve af det?

15-08-2013

Kender du det? Du bliver ringet op (igen) af en sælger, som bare tromler derudaf med sit telemanuskript ved hånden, klar til at "besvare" forventede indvendinger.

Der er selvfølgelig ikke noget ondt i at have en skabelon/manuskript at støtte sig til, når man ringer, og at være forberedt på mulige spørgsmål/indvendinger er jo sund fornuft. Der hvor linjen smelter, er når du møder en ensidig salgstale, uden reaktion på modtagerens input. Sådan en (sam-)tale fik jeg i dag. Det ærgrer mig, at jeg ikke fik den optaget. :-)

Sælger: "Hej det er Simone fra firmaet WebWeb. Vi har i øjeblikket et særligt tilbud i samarbejde med Aarhus Kommune (red. ahrg mon?). Det betyder, at vi kan tilbyde dig en gratis hjemmeside med design, implementering, CMS m.v. Ved du hvad CMS er?"

Mig: "Ja."

Sælger: "Godt. Har du en hjemmeside jeg kan gå ind og se?"

Mig: "Ja."

Sælger: "Godt. Vi kan som sagt tilbyde dig en helt ny hjemmeside uden beregning ... Kan vi aftale et møde? Jeg har en tid på tirsdag kl. 14."

Mig: "Du er velkommen til at sende mig noget information."

Sælger: "Det er et helt specielt tilbud, som faktisk udløber i dag, så det kan jeg ikke. Grunden til, at vi tilbyder en gratis hjemmeside, er at vi gerne vil have lov at bruge dig som reference. Dvs. vi vil gerne kunne bruge dig i vores markedsføring uden først at spørge om lov. På den måde kan vi undgå dyre tv-reklamer m.v. Du er en af få virksomheder vi har valgt ud til at få dette tilbud. Skal vi aftale et møde?"

Mig: "Hvorfor har I valgt mig ud til dette tilbud?"

Sælger: "Det ved jeg ikke, jeg har bare fået en liste. Er du interesseret i at aftale et møde?"

Mig: "Du er velkommen til at sende mig noget information."

Sælger: "Det kan jeg godt, men så er det måske for sent. Der er kun få gratis hjemmesider tilbage. Men du er altså ikke interesseret i et møde?"

Mig: "Nej tak, ikke nu."

Sælger: "Okay, farvel."

 

Ovenstående er gengivet ud fra hukommelsen, så jeg har sikkert glemt nogle af de "salgs-guldkorn" jeg lagde ører til. Når man ser bort fra, at den "gratis" løsning, nok ikke var gratis alligevel (min antagelse) og at firmaet "WebWeb", dermed heller ikke har helt rent mel i posen, så er der stadig mange ting i sælgerens tilgang som er ganske triste for den samlede opfattelse af os sælgere. Desværre er dette opkald ikke enestående. Jeg har faktisk oplevet værre forsøg, og med stor sandsynlighed har du også oplevet noget lignende.

At man som sælger kontakter kunder uden det mindste forarbejde er chokerende. Man kunne f.eks. google firmanavnet (i dette tilfælde ligger jeg nr. 1 på navnet) og se, hvilken type kunde, man henvender sig til. Havde sælgeren gjort det ville hun have opdaget, at jeg også tilbyder hjemmesider/cms (godt nok mod betaling :-)). Så måske var de 2 min. hun skulle bruge på at checke firmaets baggrund bedre givet ud, end de 4 min. hun forgæves brugte på at "sælge" mig en "gratis" løsning.

Man kan spørge sig selv om man kan leve af den form for salg? Det viser sig desværre ofte, at det kan man godt. I hvert fald på den korte bane, og så længe der er nye kundeemner at kontakte. Man kan vel sidestille denne form for kanvas med det vi på vores mail-konto kender som SPAM. SPAM eksisterer udelukkende fordi det virker på 0.005 % af os (50 ud af 1.000.000!!!!), faktisk har hele 12 procent (tal fra Messaging Anti-Abuse Working Group (MAAWG)) af os på et tidspunkt besvaret/reageret positivt på en SPAM-mail. Tankevækkende ...


Kategori: Salg
SWOT team - markedsføring, CMS og netværk  | Tlf.: 2710 1826